Duurzame ontwikkelingen in de tuinbouw

Met heatpipes richting klimaatneutraal kweken!

De recentste vernieuwing zijn heat pipes om warmte mee op te wekken. Wilt u ook heatpipes voor uw kwekerij om warmte mee op te wekken? Zeker wanneer uw bedrijf continue warmte afneemt zijn heatpipes de duurzame oplossing. Op dit moment wordt er een pilotproject bij een champignonkwekerij uitgevoerd om paddenstoelen klimaatneutraler te telen. Toepassing van heatpipes kan een reductie van fossiele brandstof van mogelijk 30% opleveren. Informeer naar de mogelijkheden zodat ook u klimaatneutraler kunt telen.

170549

Heatpipes

Het heatpipesysteem is een systeem met glazen buizen (max 1.50 m lang) met een kleine hoeveelheid vloeistof erin en een koperen buis. De vloeistof verandert in een gasfase bij licht, ongeacht de buitentemperatuur. Als het donker wordt gaat het gas weer over in de vloeistofvorm. Ook bij bewolkt weer werkt het proces van vloeistof naar gasfase en weer omgekeerd. De werking gaat door en stopt uiteindelijk pas als het lange tijd donker is (bij nachtperiode of dichte mist). De koperen buizen komen met hun uiteinden in een reservoir terecht die super geïsoleerd is. De koperen punten (opgewarmd tot wel 300 graden Celsius ) geven hun warmte af aan het langsstromende water/antivriesmiddel. De heatpipecollector kunt u op een schuin of plat dak plaatsen. Ook is het mogelijk de heatpipes verticaal te plaatsen. De buitentemperatuur heeft geen invloed op de heatpipes. Dit systeem werkt op licht. Ook als de zon niet schijnt is er opwarming. De collectoren worden rechtop gericht zodat ze van alle kanten licht ontvangen. Behalve dat de heatpipes licht nodig hebben, hebben ze verder alleen een CV-pompje nodig.

Systeembenadering

Sinds december 2018 wordt er gemonitord op de bijdrage van het heatpipesysteem aan de warmtevoorziening en de vermindering van het gasverbruik. Er worden inzichten verkregen hoe om te gaan met de juiste instellingen van het systeem en de benodigde omvang van het heatpipesysteem en hoe de warmtevraag en -aanbod het beste gemanaged kan worden. De toepassing van heatpipes als systeem op een paddenstoelenbedrijf blijkt erg interessant.

Vandaar dat we nu op zoek gaan naar een systeembenadering. Uit onderhavig pilotproject bij deze champignonkwekerij blijkt dat een gasreductie van 30% mogelijk is door toepassing van heatpipes als primaire warmtevoorziening, waarbij de HR gasgestookte ketel secundair bijspringt op momenten dat er geen licht is.

Besparing tot 30 procent gas

Na het oogsten van de champignons, worden de lege cellen acht uur lang bij een temperatuur van 70 graden gestoomd. De heatpipes ondersteunen de stoomketel door het voorverwarmen van het water, dit tot soms wel 80 graden. Zo kan er  wel tot 30 procent gas worden bespaard.

De heatpipes warmen ook het retourwater van de cv-ketel op, waardoor deze minder vaak aan hoeft te springen. Het overschot aan warmte wordt opgeslagen in een proceswatertank van 4 kubieke meter.

De ondernemer is zo tevreden over het systeem, dat hij nog meer sets met heatpipes wil aanschaffen. De investering kan binnen een paar jaar worden  terugverdiend.

Voordeel van heatpipes

Het grote voordeel van heatpipes is dat ze extreem efficiënt warmte kunnen verplaatsen, zonder bewegende delen. Er is dan ook nauwelijks sprake van slijtage. In principe kan het proces oneindig lang door blijven gaan. Het enige dat ervoor nodig is, is licht voor de heatpipes en een cv-pompje.

Picture28

Uw heatpipesysteem

De aanschaf van een heatpipesysteem is maatwerk. Heeft u als bedrijf interesse dan komen onze specialisten graag bij langs om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.  Het heatpipesysteem wordt geheel samengesteld en ontwikkeld door onze experts. Tevens hebben wij, wat andere specialisten niet hebben, een besturingssysteem ontworpen dat ervoor zorgt dat de warmte naar die plekken wordt geleidt, waar u de warmte wilt hebben. Heatpipes helpen u bij het reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen, zodat uw klimaatneutraler kunt produceren. Met ons besturingssysteem en software heeft u tevens de mogelijkheid zelf op het internet dingen omtrent de opgewekte warmte te regelen. Ook de gebruiksinformatie wordt opgeslagen. Onze heatpipes werken op licht en zullen in de winter net  als in de zomer presteren.

Subsidie en installatie van heatpipes

Ook een subsidie door de overheid is mogelijk. Informeer dan ook zeker bij de overheid, zodat u te weten komt hoeveel subsidie zij u kunnen geven aangaande uw heatpipes. U kunt een Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. Je kunt hem aanvragen voor maatregelen waarmee je energie bespaart of waarmee je zelf duurzame energie opwekt. En je kunt hem zowel zakelijk als privé aanvragen. U moet hierbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De installatie van uw heatpipes kan snel worden voltooid door een installatiebureau. Het is hierbij ook mogelijk om de buizen in diverse hoeken te plaatsen. Onze heatpipes gebruiken geen extra energie en ook van slijtage zal niet gauw sprake zijn. Met een eenmalige investering zit u geheel goed. Onze heatpipes bieden wij aan in diverse kwaliteiten. Zo zijn de buizen doorgaans voorzien van het dikste glas, waardoor er geen temperatuur overdracht zal ontstaan. Dit zorgt voor een zeer hoog rendement.

Vrijblijvend contact opnemen

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van heatpipes voor uw bedrijf, de subsidie van heatpipes of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan contact op met de specialisten van Quality Job B.V.! U kunt ons telefonisch bereiken door te bellen naar 0418-553429 of een mail te sturen naar info@qualityjob.nl. Wij vertellen u alles over de aankoop van heatpipes, hoe dit kan bijdrage aan een duurzame bedrijfsvoering!

    Contact opnemen

    Vul het onderstaande formulier in of bel direct met 31 418 553 429