Watergeefsysteem voor de champignonteelt

Watergeefsysteem voor de champignonteelt

Dankzij dit vernieuwde systeem, met perfecte waterverdeling en timing, is de teelt één dag sneller dan bij de traditionele manier van watergeven.

Watergeven in de champignon- en fruitteelt is een zeer belangrijk, maar tijdrovend proces. Handmatig watergeven kan vaak alleen door de kweker zelf uitgevoerd worden. Bij machinaal watergeven zijn er veel bewegende delen in de teeltruimte. Doordat het klimaat in de teelruimte slecht is voor alle mechanische bewegende onderdelen, moet er veel onderhoud gepleegd worden.

Naar aanleiding van deze problemen is er een nieuw watergeefsysteem ontwikkeld. Deze bestaat uit de volgende kenmerken:
Geen bewegende onderdelen in de teeltruimte
Geen of zeer weinig onderhoud aan het systeem
Betrouwbaar systeem
Goede waterverdeling over de teeltbedden
Gemakkelijke bediening

watergeefsysteem

Na een lange periode van testen en ontwikkelen, is het resultaat een leidingsysteem met sproeiers in de stelling. Voor de goede waterverdeling is het volgende bedacht. Er worden speciaal samengestelde sproeiers gebruikt die allemaal tegelijk starten, en ook weer stoppen, zonder nadruppelen.

Verder wordt er gebruik gemaakt van een speciaal leiding. Deze leiding heeft geen oxidatieproblemen of andere problemen door vervorming door hoge temperaturen bij het doodstomen. Hierdoor gaan de sproeiers niet dichtzitten, en blijft de waterverdeling gelijk.

Er zijn geen bewegende delen in de teeltruimte met dit systeem. Dat wil zeggen dat er weinig tot geen onderhoud nodig is. De besturing van het systeem is geregeld via een PLC met touchscreen. Deze PLC is voor de klant zeer gebruiksvriendelijk. Er kan gekozen worden voor één PLC per teelruimte of één PLC voor de gehele kwekerij. Het voordeel van deze PLC is, dat alle nieuwe type onderdelen passen op de oudere types. Bij uitbereidingen of vervangingen kunnen de oudere en nieuwere systemen prima samenwerken.

De software van de PLC is zo ontwikkeld dat per teelt alle sproeibeurten bewaard worden. Zo kan er gemakkelijk gezien worden hoeveel water een teelt heeft gehad. Daarnaast is het mogelijk om via een sms-bericht een opdracht te geven voor een sproeibeurt. Daarna geeft het systeem een afmelding die per sms-bericht gestuurd wordt naar de klant. Dankzij dit vernieuwde systeem, met perfecte waterverdeling en timing, is de teelt één dag sneller dan bij de traditionele manier van watergeven.

    Contact opnemen

    Vul het onderstaande formulier in of bel direct met 31 418 553 429