Lasaccessoires

Voor veilig en professioneel lassen zijn verschillende accessoires nodig. Zoals een laskap (helm), lashandschoenen, lasdraad, gasfles, pistolenspray, anti-spatspray, CO2-tang en een reduceerventiel.

Lashelmen zijn van groot belangrijk bij het lassen. Lassen is zeer schadelijk voor de ogen als er geen gebruik wordt gemaakt van oogbescherming.
Er zijn verschillende laskappen of helmen verkrijgbaar. Zo zijn er automatische en normale laskappen. De beste zijn natuurlijk automatisch. Deze laskappen ‘flitsen’ als er in het laswerk gekeken wordt. Zo hoeft er niet steeds de laskap voor het gezicht weg gehaald te worden. Maar kan men gewoon door de flitskap blijven kijken. Verder zijn deze in staat om met een handomdraai de sterkte van het licht te veranderen. Lashandschoenen beschermen de huid tegen de spetters van het lassen en het hete werkstuk.

Om te kunnen lassen is er natuurlijk lasdraad nodig. Er zijn rollen van verschillende gewichten. Zo zijn er rollen van 1,  5 en 15 kg.
Op onze CO2 machines van 150 en 230 ampère kunnen draadrollen van 1 en 5 kg.
Deze draad van lincoln is een van de zuiverste legeringen dat wil zeggen dat de geleiding van van de stroom zo optimaal mogelijk is. Daardoor zal het smeltbad minder spatten en is het schoonmaken van het ijzer dus minder belangrijk.
Een roestige uitlaat kan met deze lasdraad dus makkelijk  dicht gelast worden. Dat zal met een mindere kwaliteit draad een stuk lastig zijn.

Verder is er gas nodig om CO2 te kunnen lassen. Het ligt aan het materiaaltype, wat voor gas er nodig is. Dit gas is verkrijgbaar in gasflessen. Deze zijn beschikbaar in verschillende hoeveelheden. Bij aankoop van een van onze CO2 lasapparaten is er een regeling mogelijk met onze gasleverancier. Hierbij kun je de fles in bruikleen krijgen ZONDER huur- of contractkosten. Je betaalt alleen de gas die je  verbruikt.
Dus nooit problemen met het keuren van de fles. Filialen zitten verspreid door het land.

Om het lassen zo aangenaam mogelijk te maken, kan er gebruik worden gemaakt van een anti-spatspray. Deze spray wordt direct op het werkstuk aangebracht. Hierdoor zal er tijdens het lassen minder gespetterd worden. Bijkomend voordeel is dat de overblijvende spetters niet hechten aan het werkstuk.
Voor het onderhoud van het pistool van de CO2 machine is er een pistolenspray. Deze spray zorgt ervoor dat het mondstuk makkelijk  schoon te maken is, en de levensduur van het mondstuk en de contact tip ruim wordt verlengd. Vast branden van de draad in de contact tip wordt hiermee ook tegengegaa
Verder is een alles-in-één CO2-tang een handig hulpmiddel om het CO2 pistool te onderhouden. Zo kan er met het voorste gedeelte het mondstuk gereinigd worden en met het achterste gedeelte het mondstuk verwijderd worden. Verder kan de lasdraad ermee op maat geknipt worden. Zodat er geen puntje achterblijft, en het contacttipje er gemakkelijk af te krijgen is. Een andere functie van de tang is, het contacttipje vast- en losdraaien. Elke goede lasser heeft een mig- tang bij de hand.
Iets wat niet te missen is, wanneer er gelast gaat worden, is het reduceerventiel. Deze wordt gebruikt om de gasdruk, vanuit de gasfles, te reduceren naar de juiste druk om ermee te kunnen lassen. Verder kan er op deze meter gezien worden hoe vol de gasfles nog is, en de werkdruk.